2 danske dokumentarfilm, 2 serier og 2 koproduktioner udtaget til Venedig
VENEDIG. Ikke mindre end to danske dokumentarfilm, to serier og to koproduktioner er på plakaten, når den røde løber rulles ud 31. august ved Biennalen i Venedig. Aldrig før har dansk film stået så stærkt ved den norditalienske filmfestival.
Venedig Filmfestivalen har udtaget Jørgen Leth og Andreas Koefoeds musik-dokumentar ‘Music for Black Pigeons’ og Guy Davidis dokumentarfilm ‘Innocence’ om selvmord i den israelske hær.
Med ‘Riget Exodus’ afslutter Lars von Trier sin internationalt berømmede kultserie-klassiker fra 90’erne, mens Nicolas Winding Refns ‘Copenhagen Cowboy’ er en neon-badet noir-serie om en ung kvindelig helt, der bevæger sig gennem Københavns kriminelle underverden.
Derudover viser festivalen også to spillefilm koproduceret med Danmark: Lav Diaz’ filippinske ‘When The Waves Are Gone’, der koproduceret af Eva Jakobsen, Mikkel Jersin og Katrin Pors for Snowglobe Films samt Teona Strugar Mitevskas nordmakedonske ‘The Happiest Man in the World’, der er koproduceret af Maria Møller Christoffersen for Frau Film.
“Det er historisk, at Danmark er så stærkt repræsenteret på Biennalen,” udtaler Filminstituttets internationale chef, Jacob Neiiendam, og fortsætter: “I et år som allerede har været stort for dansk film sætter det en tyk streg under, hvor stærkt vi markerer os internationalt på både dokumentar- og fiktionsfronten. Når så mange danske værker kommer i rampelyset, er det også et udtryk for branchens evne til at opbygge og indgå stærke internationale samarbejder. Det er eftertragtet at arbejde med os.”
‘Music for Black Pigeons’
‘Music for Black Pigeons’ er instrueret af Jørgen Leth og Andreas Koefoed i fællesskab. Igennem nogle af vor tids mest indflydelsesrige jazzmusikere som Bill Frisell, Lee Konitz og Midori Takada søger filmen svar på, hvad vil det sige at være et menneske, der gennem et helt liv har udtrykt sig gennem musik. For er det overhovedet muligt at sætte ord på musikkens væsen? Filmen handler om at være til stede i nuet, om at spille og improvisere, om at videreføre arven fra generationer af jazzpionerer. Filmholdet har fulgt den danske komponist Jakob Bro gennem 14 år og overværet hans musikalske møder med musikere på tværs af generationer og landegrænser. Gennem Bros kompositioner udforsker filmens karakterer musikkens rum, og giver af den vej svar på mange af de spørgsmål, filmen stiller på en poetisk, livsbekræftende og humoristisk måde.
Jørgen Leth deltog på Biennalen i Venedig i 2003 med ‘De Fem Benspænd’, og Andreas Koefoed er senest blevet anerkendt for ‘The Lost Leonardo’, der sidste år havde verdenspremiere på Tribeca Filmfestivalen og dansk biografpremiere i januar. ‘Music for Black Pigeons’ er produceret af Emile Hertling Péronard for Ánorâk Film med støtte fra Filminstituttet.
Filmen er udtaget i den officielle sektion uden for konkurrence. Den seneste danske film vist uden for konkurrence i Venedig var Lars von Triers ‘Nymphomaniac Vol. II’ i 2014.
Læs mere om ‘Music for Black Pigeons’.
‘Innocence’
‘Innocence’ er instrueret af den herboende, oscarnominerede israelske filminstruktør Guy Davidi. Den fortæller historien om en række unge israelske piger og drenge, som forsøgte at undgå værnepligt, men endte med at bukke under. Deres historie er aldrig fortalt, fordi de mistede livet for egen hånd, mens de gjorde tjeneste. Baseret på deres skræmmende dagbøger beskriver filmen deres indre kampe og den kamp og det pres, som de mødte i tjenesten. Filmen sammenfletter førstehåndsoptagelser fra militæret, øjeblikke fra deres opvækst og hjemmevideo af de afdøde soldater, hvis historier bliver betragtet som en trussel mod nationen Israel, og som derfor må skjules.
Guy Davidi modtog sammen med Emad Burnat en Oscar-nominering og en Emmy-statuette i 2013 for ”5 Broken Cameras”. Efter Davidi flyttede til Danmark, har han fortsat arbejdet med at dokumentere det militariserede israelske samfund. ‘Innocence’ er produceret af Sigrid Jonsson Dyekjær og Hilla Medalia for Danish Documentary Production og Medailia Production i koproduktion med Real Lava, Making Movies og Saga Film med støtte fra Filminstituttet.
Filmen er udtaget til konkurrenceprogrammet Orizzonti, der er forbeholdt film, der skaber æstetiske og udtryksmæssige nybrud.
Riget Exodus
‘Riget Exodus’ er Lars von Triers sidste kapitel i spøgelsesserien om hospitalet ved blegedammene, hvor det onde har vundet fodfæste, og lægevidenskaben har sin daglige kamp med sig selv, med svenskerne og det overnaturlige og uforklarlige i en blanding af gys, gru og grin.
På rollelisten er blandt andet Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Alexander Skarsgård, Ida Engvoll, David Dencik, Anders Mossling, Asta August, Jens Albinus, Victoria Carmen Sonne, Danica Curcic, Charlotte Sieling, Cyron Melville, Paul Hüttel og Stig Hoffmeyer.
Louise Vesth har produceret for Zentropa Entertainments med Viaplay og DR som koproducenter. Serien vises i hovedprogrammet uden for konkurrence.
Copenhagen Cowboy
‘Copenhagen Cowboy’ er Nicolas Winding Refns seneste serie og hans første for Netflix, hvor den får premiere senere på året. På rollelisten er Angela Bundalovic, Lola Corfixen, Zlatko Buric, Andreas Lykke Jørgensen, Jason Hendil-Forssell, Li Ii Zhang, Dragana Milutinovic, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Lene Børglum og Christina Erritzøe har produceret for byNWR Originals. Serien vises i hovedprogrammet uden for konkurrence.
The Happiest Man in the World
‘The Happiest Man in the World’ handler om Asja, en 40-årig single kvinde, der bor i Sarajevo. Hun tilbringer en hel lørdag til et dating-arrangement for at møde nye mennesker. Her bliver hun matchet op med den 43-årige bankmand Zoran. Det viser sig, at Zoran ikke leder efter kærlighed. Han søger tilgivelse.
Filmen er koproduceret af Maria Møller Christoffersen for Frau Film med støtte fra Filminstituttet. Danske nøglebidrag kommer fra klipper Per K. Kirkegaard, lyddesigner Kristoffer Salting, colorgrader Edoardo Rebecchi og lyddesign-konsulent Peter Albrechtsen. Filmen er udtaget til konkurrenceprogrammet Orizzonti.
When the Waves Are Gone
Filmen handler om Løjtnant Hermes Papauran, en af Filippinernes bedste efterforskere, som står ved moralsk skillevej. Som medlem af politiet bevidner han en morderisk anti-narkotikakampagne, som hans egen institution gennemfører med dedikation. Uhyrlighederne tærer på Hermes fysisk og åndeligt, og han rammes af alvorlig sygdom som følge af angst og skyldfølelse. Mens han forsøger at blive rask igen, hjemsøger en mørk fortid ham og et regnskab må gøres op.
‘When the Waves Are Gone’ er koproduceret af Eva Jakobsen, Mikkel Jersin og Katrin Pors for Snowglobe. Filmen vises i hovedprogrammet uden for konkurrence.
Venedig Filmfestivalen
Dansk film har en lang tradition for deltagelse ved Venedig Filmfestival, som er verdens ældste filmfestival og blandt de mest prestigefyldte. Den blev afholdt for første gang i 1932. Første danske film på festivalen var børnefilmen ‘De pokkers unger’ af Astrid og Bjarne Henning-Jensen i 1947.
Venedig Filmfestivals fornemmeste pris er Guldløven, der uddeles til den bedste film. Festivalprogrammet består af to officielle selektioner, hovedkonkurrencen og Orizzonti, og sideprogrammerne Venice Days og Critics’ Week.
Få det historie overblik over danske film i Venedig.
Festivalen løber i år fra 31. august til 10. september.
Find mere information om festivalen på labiennale.org.
Kommentarer